Acoperișul are funcția de a proteja împotriva vântului, ploii, zăpezii, cât și variațiilor de temperatură, fiind astfel elementul din construcție care delimitează clădirea la partea superioară a acesteia. Montajul acoperișului trebuie să satisfacă unele exigențe funcționale, de ordin mecanic, de izolare termică și hidrofugă, de durabilitate, economicitate și chiar al exigențelor estetice.
Orice acoperiș cuprinde mai multe componente, cum ar fi structura de rezistență, învelitoarea, elemente și accesorii cu rol în colectarea și îndepărtarea apei. Fiecare din acestea au un rol deosebit de important în realizarea unui acoperiș de calitate, rezistent în timp.
Structura de rezistență poate fi realizată sub formă de șarpante, de plăci plane, de elemente de dublă sau simplă curbură, în funcție de dimensiunile în plan a construcției cât și de destinația construcției. Astfel, montajul acoperișului trebuie să fie calculat nu doar din punct de vedere al costurilor ci și din punct de vedere al beneficiilor și recomandărilor necesare tipului de construcție. Pentru a asigura condițiile de confort atât pe timp de vară cât și pe timp de iarnă acoperișul trebuie să îndeplinească și o serie de exigențe termice, de aceea montajul acoperișului trebuie să cuprindă și elemente de izolare higrotermică.
În proiectarea și montajul acoperișului trebuie să se tină cont și de înlăturarea umidității cât și de asigurarea unui spațiu cu rol de termoizolație. Acoperișurile cu pod realizează un spațiu tampon între învelitoare și izolația termică. Prezența spațiului de aer asigură o uniformizare a temperaturii interioare ale acoperișului la temperaturi apropiate de cele ale aerului din exterior.
Fie ca este vorba despre o lucrare complexă sau de o lucrare mai simplă consultarea unui expert în acoperișuri este necesară, atât pentru realizarea unei lucrări de calitate dar mai ales pentru găsirea celei mai bune soluții cost – beneficii pentru construcția dvs.